Inspiratie over immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed is een veelomvattend begrip. Het gaat over levende culturele uitingen van gemeenschappen. In de meeste culturen wereldwijd blijft het erfgoed bewaard door het continu uit te blijven voeren, te gebruiken en door te geven van generatie op generatie. Zo ontstaat een rijk ‘levend’ cultureel erfgoed dat continu in beweging is en wordt doorgegeven. het draagt daarmee bij aan een gevoel van identiteit en continuïteit.

Dit geldt ook voor het cultureel erfgoed van de Indische gemeenschappen. Op deze pagina vind je inspiratie van andere projecten waarin aandacht is voor Indisch immaterieel erfgoed vanuit diverse perspectieven. Ook wijzen we je graag op het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, waar je zeer veel achtergrondinformatie vindt over het uitvoeren van je project, de ontwikkeling, samenwerking met andere partijen en het doorgeven voor de toekomst, ook wel ‘borging’ genoemd. Deze pagina zullen we blijven aanvullen.


Live registratie MeetUp 12 januari 2023

Op donderdag 12 januari 2023 werd in het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag een Live Meet Up georganiseerd in het kader van het vfonds programma Houdjeerfgoedlevend.nl ter versterking van het Indisch, Moluks en Papoea Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is een organisatie die beoefenaars van immaterieel erfgoed helpt met het borgen (ontwikkelen, promoten, doorgeven) van hun immaterieel erfgoed, onder andere door de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Daarnaast werkt het Kenniscentrum aan kennisontwikkeling ten behoeve van de praktijk van borging van immaterieel erfgoed in Nederland.

Het Kenniscentrum coördineert sinds 2012 de implementatie van het UNESCO Verdrag ter bescherming van Immaterieel Erfgoed in Nederland. 

Op de website vind je veel informatie, voorbeeldprojecten, inspiratie en ideeën voor projecten. Doe er je voordeel mee.

Bezoek website

Documentaire Sporen van Indië

Na vier eeuwen gemeenschappelijke geschiedenis heeft bijna 10% van de Nederlanders Indisch bloed in de familie. In de filmische documentaire ‘Sporen van Indië’ wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt aan de hand van de historische verwevenheid tussen Indië en de stad Amersfoort, zomaar een stad midden in Nederland.

Producent Reda van der Putten werkte twee jaar aan het vooronderzoek. Presentator Hans Goedkoop schreef het script en presenteert de documentaire. Vele aspecten van de Indische invloeden op de complete Nederlandse maatschappij komen aan bod: De Indo’s, de Molukkers maar ook de veteranen en de Totoks, de plantages en de pensions.

Info en speeltijden op www.sporenvanindië.nl.

Untuk Selalu

Untuk Selalu is een korte docu van vijftien minuten, waarin Ambar, Andrea en Robbert de culturele perspectieven vanuit vier grote migrantengroepen in Nederland, verbonden aan Indonesië, in beeld brengen: de Javaans-Surinamers, Indo’s, Molukkers en Indonesiërs. De documentaire laat tradities, rituelen en gewoontes zien van deze vier verschillende, maar tegelijkertijd sterk overeenkomstige culturen. Daarbij wordt de documentaire vanuit het oogpunt van jongeren, ofwel nakomelingen van deze migrantengroepen weergegeven.


DIASPORA | Erfgoed in Beweging

Na 15 augustus 1945 maakten ruim 350.000 mensen met een diversiteit aan perspectieven en verhalen vanuit Indonesië de oversteek naar Nederland. Net als al deze mensen, reisde ook koloniaal erfgoed mee naar Nederland en vond een nieuw onderkomen in musea, archieven en bij mensen thuis. Wat betekent koloniaal erfgoed vandaag de dag? Aan de hand van enkele historische objecten verkennen drie jongere nazaten met wortels in Indonesië dit erfgoed.


Immaterieel erfgoed in Vlaanderen

Ook de website van de Vlaamse versie van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed biedt een schat aan zeer toegankelijke informatie en ideeën over de vele facetten van immaterieel erfgoed. Hier vind je concrete tips, voorbeelden en methodieken om het erfgoed levend te houden.

Bezoek website